• fitscore

GOFIT-21 | Waarom minder vlees eten gezond is.

Af en toe je vlees laten staan is goed voor het milieu en vermindert dierenleed. Maar wist je dat het ook erg gezond is? Geen of minder vlees op je bord doet veel voor je gezondheid. Je hebt minder kans op chronische aandoeningen.

Vlees en gezondheid Vlees bevat nuttige voedingsstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer en kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid. Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een:

· 10% hoger risico op beroerte

· 10% hoger risico op darmkanker

· 15% hoger risico op diabetes type 2

· 20% hoger risico op longkanker

Het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag heeft een sterker verband met bovengenoemde ziektes dan rood vlees. Daarnaast bevat bewerkt vlees meestal veel verzadigd vet en zout.

Door vlees vaker te vervangen door peulvruchten, noten of ei verlaag je het risico op verschillende ziekten.

Vlees en milieu Minder vlees eten levert ook winst op voor het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert al snel veel milieuwinst op. Door bijvoorbeeld per week 100 gram minder vlees te eten, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met 5 tot 10 procent. Advies: beperk vlees

Minder vlees eten is gunstig voor je gezondheid en het milieu. Daarom is het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.

36 views0 comments

Recent Posts

See All